fbpx

Surf made in Greece

5 ημέρες κυνηγώντας κύματα στην Πελοπόννησο. Αυτό είναι το Surfing, η συνύπαρξη τέχνης, τύχης και τόλμης σε ένα σπορ που μας θυμίζει πως η ζωή είναι ωραία εκεί έξω.

Στα μέσα της εβδομάδας, όπως έχει καθιερωθεί, ξεκινάει η έρευνα και η ανησυχία για τον καιρό του Σαββατοκύριακου. Βλέπεις ο καιρός είναι αυτός που καθορίζει το παιχνίδι. Το κάθε μας παιχνίδι, το ski και το snowboard, το mountain biking, το windsurf, την ιστιοπλοΐα, την ορειβασία.
Οι νότιοι και νοτιοδυτικοί άνεμοι είναι εκείνοι που γεννούν τα μεγάλα κύματα της Μεσογείου και τα ταξιδεύουν μέχρι τις ελληνικές ακτές όπου και εκτονώνονται. Εκεί, αν είμαστε τυχεροί τα συναντάμε και εμείς και το παιχνίδι του Surfing ξεκινάει.

Mία νέα για το ελληνικό κοινό δραστηριότητα, που έχει όμως καταφέρει μέσα σε λίγες δεκαετίες να κερδίσει σημαντικό έδαφος ανάμεσα στις υπόλοιπες υπαίθριες δραστηριότητες μετρώντας εκατοντάδες φανατικούς οπαδούς, που γεμίζουν χειμώνα και καλοκαίρι τα spots.
Τελικά, ο Μάρτης του 2018 αφιερώθηκε στο Surfing με κύριο χαρακτηριστικό του τους ισχυρούς νοτιάδες που φυσούσαν σχεδόν κάθε εβδομάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως δύο μεγάλες διοργανώσεις του αθλήματος υλοποιήθηκαν αυτή την περίοδο. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως και στις δύο, την πρώτη θέση κατέλαβε ο Νικόλας Πλυτάς.

Στο 1st HSSA National Surf Tour 2018 το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Μαρτίου στην Παλαιόχωρα Χανίων και το 2nd Mediterranean Surf Contest που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου στην Πάργα.
Τετάρτη 21/03 λοιπόν, και καθώς χαζεύω τις προγνώσεις διαπιστώνω πως ένα ισχυρό καιρικό σύστημα πλησιάζει, χτυπάει το τηλέφωνό μου. Ποιος άλλος; Ο Βασίλης (aka Φασόλιας), ταγμένος λάτρης του Surfing και ένας από τους πρώτους που το ξεκίνησαν την δεκαετία του 90’. Μετά από εκατοντάδες χιλιόμετρα οδήγησης και ατέλειωτες ώρες αναζήτησης ξέρει πλέον πολύ καλά πού και πότε πρέπει να βρεθείς προκειμένου να πετύχεις το καλύτερο κύμα.
“Φύγαμε για Πελοπόννησο” μου λέει, “Βγάζει Πέμπτη με Κυριακή. Έπος!”
Έτσι ξεκίνησε ένα ακόμα ταξίδι. Ένα ακόμα κυνηγητό κυμάτων στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου.
Πέμπτη 22/3 – Ημέρα πρώτη
Το ξημέρωμα μας βρίσκει στη νέα Εθνική οδό προς Καλαμάτα και στις 08:00 φτάνουμε στην παραλία της Καρδαμύλης. Το swell μικρό αλλά χωρίς καθόλου αέρα και μέσα σε δύο ώρες παίρνουμε αυτό που ζητούσαμε. Μικρά glassy κύματα και λίγες ώρες στο νερό που θα λειτουργήσουν σαν ζέσταμα για το απογευματινό session.
12:00 ξανά στο αυτοκίνητο με πορεία δυτικά προς την Κορώνη. Έκπληκτοι θα δούμε στον λιμενοβραχίονα του ¨Ρώσσου να ανοίγει ένα τέλειο δεξί στο ύψος του ώμου. Θα μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο πως βρισκόμαστε στην Ελλάδα σερφάροντας μέχρι το σκοτάδι να πέσει για τα καλά.

Παρασκευή 23/3 – Ημέρα 2η
Ξυπνάμε χαλαρά (ασυνήθιστο φαινόμενο όταν ακολουθείς το βανάκι fasolias tours), τρενάρουμε τον χρόνο με μία γρήγορη επίσκεψη στο κάστρο της Κορώνης και προς το μεσημέρι μπαίνουμε και πάλι στο νερό. Σε ένα πολύ αγαπημένο αυτή τη φορά spot στην παραλία της Ζάγκας. Το νοτιοανατολικό swell έχει ήδη φτάσει και ένα ελαφρύ δυτικό αεράκι δημιουργεί τις τέλειες off-shore συνθήκες ώστε να σερφάρουμε μέχρι αργά.

Σάββατο 24/3 – Ημέρα 3η
Φτάνοντας νωρίς το πρωί στην δυτική πλευρά πλέον της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο Καλό Νερό, αντικρίζουμε αυτό που περιμέναμε. World Class συνθήκες! Οι 30-40 γνωστοί άγνωστοι είναι εκεί όμως υπάρχει χώρος για όλους. Ένα συναρπαστικό τρίωρο θα ακολουθήσει, αποζημιώνοντας τα χιλιόμετρα που καταβροχθίσαμε για μία ακόμα φορά. Βγαίνοντας από το νερό, ένα χαμόγελο ήταν κολλημένο στα πρόσωπα μας, ενώ δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε καλά καλά αυτό που μόλις είχε συμβεί.
Ώρα για ψαράκι και ξεκούραση.

Κυριακή 25/3 – Ημέρα 4η
Ζήτω θάλασσες της Ελλάδας που, ακόμα και σε μία μικρή ομάδα “τρελών” που λατρεύουν την κακοκαιρία και κυνηγούν το κύμα, καταφέρνει να εκπληρώσει την επιθυμία τους. Το μενού για σήμερα έχει Λαγκούβαρδο. Όταν η κακοκαιρία έχει κοπάσει και το μέγεθος του κύματος πέφτει στα υπόλοιπα μέρη, εκεί θα βρεις ένα beach break κατάλληλο για προπόνηση στο drop in και μερικές γρήγορες στροφές. Φτάσαμε την κατάλληλη στιγμή απολαμβάνοντας ένα τελευταίο αλλά δυνατό δίωρο (11:00 – 13:00) και κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα μοναδικό τετραήμερο.

Δεν είναι από ακροβατική διάθεση, ούτε από τάσεις αυτοπροβολής που κυνηγάμε τα κύματα. Το Surfing είναι η διέξοδός μας και η αφορμή για ένα νέο, κάθε φορά, ταξίδι. Μικρό ή μεγάλο. Είναι η υπενθύμιση πως μικρές χαρές γεννιούνται μέσα στην τρικυμία και πως όταν η προσπάθεια είναι έντονη, η ανταμοιβή είναι πολύτιμη. Μία γλυκιά στιγμή που μας καθορίζει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το κίνητρο ώστε να επιστρέψουμε στην προσπάθεια.
Αυτό είναι για εμάς το Surfing. H συνύπαρξη τέχνης, τύχης και τόλμης σε ένα σπορ που μας θυμίζει πως η ζωή είναι ωραία εκεί έξω.
Υ.Γ. Την Κυριακή το βράδυ, μετά την επιστροφή μας, ξαναχτύπησε το τηλέφωνο. Πάλι ο Βασίλης. «Θα βγάλει αύριο πάλι στο Καλό Νερό»
Εε.. Και ξαναπήγαμε!!

maniwatersports